pondělí 29. října 2018

Zřícenina kaple sv. Štěpána u Chotěbudic

Krásné říjnové podzimní počasí doslova lákalo k toulkám barevnou krajinou a naskytla se tak hlavně možnost dohnat nějaké resty ve focení a natáčení v blízkém i vzdálenějším okolí Kadaně. Hodně jsem tedy navštěvoval okolní kostelíky, kostely, vyhlídky a podobná místa, ke kterým sbírám materiály a na některá z těch míst jsem se vracel i několikrát denně, abych měl představu o světelných podmínkách a více šancí na dobrý záběr. K velmi oblíbeným místům patří kaple sv. Štěpána, která je úchvatná už svou polohou mezi dvěma obcemi na Podbořansku, totiž mezi Mašťovem a Chotěbudicemi. Podvědomě tak vytváří jakýsi opevněný ostrov v polích.
  


Kaple ani hřbitov tu však nestojí osamoceně od svého počátku. Obojí bývalo ještě před husitskými válkami součástí obce Mladějov. Obec byla během husitských válek vypálena (uvádí se rok 1421) a zůstala jen kaple. Ta pochází z druhé poloviny 13. století, v 18. století prošla barokními úpravami, a přestože tomu současný stav příliš nenasvědčuje, ještě v polovině 20. století měl kostel střechu a byl zcela funkční. K jeho chátrání začalo docházet po roce 1945 po odsunu Němců, kdy tu v pohraničí zanikala spousta původních obcí. 




Na konci 90. let 20. století byla kaple zapsána na seznam mezi objekty určené k demolici. Naštěstí se tak stalo v době těsně před revolucí, takže bylo úřadování na chvilku zastíněno změnou režimu a krátce poté bylo místo prohlášeno kulturní památkou. K záchraně kaple to sice nijak nepomohlo, ta si tu poklidně chátrá dál, ale aspoň nebyla zbořena. Dnes z ní zůstává obvodové zdivo, několik půvabných okének s pískovcovým ostěním, uvnitř stojí také vítězný oblouk a naproti kněžišti jsou ještě dnes patrné zbytky dřevěné konstrukce. 
Okolní hřbitov je stále funkční, přestože ho společně s kaplí postupně pohlcují popínavé rostliny. Nezbývá než věřit, že se jednou kaple dočká nějakých záchranných prací a zabrání se tak jejímu postupnému chátraní, protože se jedná o jednu z nejstarších církevních památek v okolí a současně o jedno z nejmalebnějších míst široko daleko. Zvlášť barevný podzim, kdy se tenhle ostrov vynoří uprostřed hnědých zoraných polí, doslova vybízí k návštěvě tohoto tichého opuštěného místa. 

0 Comments:

Okomentovat

<< Home