pátek 14. září 2018

Plzeňsko a Brdy v dešti


Po dlouhých horkých týdnech se objevil jeden chladný víkend a s ním i příjemné podzimní počasí plné mlhy a kapek deště. Tohle počasí miluji, obzvlášť v lese. Vše má hlubší barvy, výraznější vůni a hlavně - nikde nejsou lidé, takže se objevuje více zvířat a tichých koutů. Vyrazil jsem tedy pro dva další turisty do Plzně a pak hurá do lesa.

Prvním cílem našeho mokrého toulání se stala vyhlídka na vrcholu Hradiště u Březiny. Zde se v 9. - 10. století nacházelo slovanské hradiště a dnes tu najdete malý altán s výhledem přímo vybízející k brzké snídani za šumění okolních bukových lesů. My jsme cestou vzhůru v lesním tichu potkali dokonce jednoho mloka a na vrcholu pěkně posnídali letošní gaba oolong a k němu čerstvý chléb a sýr.



Z Hradiště jsme si zajeli na nedalekou zříceninu hradu Krašov, který mám moc rád pro jeho úžasné začlenění do krajiny. Vypíná se na skalním ostrohu nad meandrující Berounkou a doslova svádí k představám, jak to tu asi vypadalo v dobách největší slávy hradu.


Po obědě v blízké Radnici jsme se rozhodli vytrávit cestou autem a dojet do Brd na rozcestí Na Dědku. Z počátku trochu pršelo, ale nakonec se počasí opět vrátilo k romantickým podzimním mlhám a nechalo nás v klidu vystoupat přes Třemšínskou boudu až na vrchol Třemšína, kde jsme si prohlédli kapličku, prostor bývalé zříceniny stejnojmenného hradu a nakonec sestoupili po svahu kousek níž k bývalému partyzánskému bunkru.




Bylo to úžasných 25 tisíc kroků s podzimní náladou a pokud jste v okolí nikdy nebyli, tak je tu velká spousta dalších zajímavých míst k návštěvě.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home