čtvrtek 13. září 2018

Počasí navzdory

"Není špatné počasí... jen špatné vybavení". To je moje dlouhodobé heslo a proto už dlouhá léta sleduji počasí jen v případě, že se budu pokoušet vylézt někam, kde by mě mohl zabít blesk. Člověka to donutí trochu investovat do vlastního vybavení, ale tahle investice se vám nesčetně krát vrátí v pocitech absolutní svobody a komfortu za jakéhokoliv počasí. Na spoustě nádherných míst tak budete bez davů a mnohdy v takové atmosféře, jakou zažije jen málo šťastlivců. 


Z počátku jsem důvěřoval hlavně technickým materiálům a v tom nejhorším spoléhal na "starý dobrý" Gore-Tex. Spoléhám na něj dodnes, především ve vyšších horách a ve sněhu, při lezení a bivakování, zimním spaní ve sněhu a podobně. Každý ale ví, že čím lepší je membrána, tím hůř dýchá a je jedno, jak se předhánějí reklamní slogany jednotlivých značek. Základem je tedy velká praxe s vrstvením a vlastní zkušenosti, protože mnohdy se člověk vlastní vinou cítí nekomfortně i s tím nejlepším oblečením. 

V poslední době jsem se vrátil ke kořenům. Vždyť lidé chodí do hor už tolik let a některé typy výrobků jsou vyráběny navzdory moderním technologiím stále dál. Když neběhám, nelezu a nehodlám vytvářet tolik tepla, jako malá jaderná elektrárna, chci být blíž k přírodě. Objevil jsem si tak pro sebe Fjällräven a miluji tu jejich jednoduchost barev, příjemné materiály, impregnaci přírodním voskem a hlavně možnost ovlivnit, kde a jak moc má bunda nebo kalhoty budou dýchat. 


To stejné platí u bot. Mám jedny kotníkové technické La Sportivy už asi 11 let. Jsou neskutečně pohodlné, pořád naprosto nepromokavé, uzpůsobené poloautomatickým mačkám, mají "lezeckou špičku" a podrážka je i za tu dobu stále jako nová, ostatně stejně jako zbytek boty. Ale i tady existuje ta původní a nesmrtelná alternativa - pravá alpská kůže a poctivá ruční práce. Jasně, tyhle boty neoslňují množstvím visaček s použitými technologiemi a neoplývají barvami, takže se jejich cena na úrovni drahých technických bot zdá vysoká, ale není proč váhat. Meindl vyrábí svůj model Ortler a Hanwag pak Bergler. Vlastním druhý zmiňovaný model bot, která vznikají dvojitým šitím bez lepidel, všechno poctivě ručně, z těch nejlepších materiálů a stejně jako u Fjällrävenu se boty proti vlhkosti chrání přírodním voskem. 

Ať už se rozhodujete pro technické materiály nebo ty víc blízké přírodě, vždy Vás to posune blíž k životu, ve kterém se nebudete smutně dívat z okna, když venku spadnou první kapky deště. Vaše komfortní zóna se posune mimo město a takový život za to přeci stojí! 

0 Comments:

Okomentovat

<< Home