úterý 2. října 2018

Kostel sv. Jana a Pavla v zaniklé obci Krteň

Je to krásná dominanta v okolní krajině a já se sem občas rád vydávám za nejbližším klidem pěšky, autem i na kole. Dlouho se toulám kolem a sbírám sem tam obrázky, občas natočím nějaké video a v poslední době jsem si natrasoval celé okolí pro záběry z dronu. Chtěl bych ale kromě léta zaznamenat i podzim a zimu, možná ještě přidat jaro, takže výsledek bude až někdy v příštím roce. Chtěl bych jím ukázat to krásné klidné místo tak blízko kancelářskému blázinci, které bylo v minulosti významné a zajímavé. Občas tu sedím, piji čaj a představuji si, jak tudy vedla stezka a po ní chodili poutníci z Karlštejna do Prahy, v dohledu nebyly paneláky a kancelářské budovy, ale lesy a rybníky... 
Krteň (jméno Krteň znamená Krtnův dvůr) je zaniklá ves na katastrálním území Třebonice (městská část Praha 13) v Praze, mezi Stodůlkami a Třebonicemi, z níž se zachoval románský kostelík sv. Jana a Pavla s přilehlým hřbitovem. Kostel je zmiňovaný jako farní kostel již v roce 1352, což nasvědčuje vesnickému osídlení v blízkém okolí. Ves je zmiňována aý v roce 1434 jako majetek českých králů, kterým patřila až do smrti Václava IV. V husitských dobách stala se vesnice Krteň majetkem svatovítské kapituly, která v roce 1667 připojila již zničenou Krteň k Chrášťanům, které v té době zakoupila. Jako obec Krteň a s ní i fara zanikly v době třicetileté války, byly do základů vypáleny švédskými vojsky, které vyslala královna Krystýna, aby od západu přepadly Pražský hrad, uloupily umělecké sbírky Rudolfa II. a odvezly je do Švédska.
Krátký záběr z dronu (DJI MAVIC PRO) z 2.10.2018
Ke Krtni se váže také zajímavá pověst. Roku 1371 ležel český král Karel IV. na svém hradě Karlštejně zachvácen zlou nemocí a lékaři mu nedokázali pomoci. Dokonce pochybovali o jeho uzdravení. Královna Eliška se proto vydala pěšky z Karlštejna na Pražský hrad ke hrobu sv. Zikmunda, aby tam obětovala osm misek ryzího zlata a vroucí prosby za ztracené zdraví milovaného chotě. Obětované zlato bylo určeno na zhotovení relikviářové bysty sv. Zikmunda. Na zpáteční cestě, když na Krtni unavená odpočívala, obdržela Eliška radostnou zprávu, že se král uzdravil. Z vděčnosti Bohu krteňskou kapli obdařila důchody, a tím se stala její druhou zakladatelkou. Bylo to právě v den mučedníků Jana a Pavla (26. 6.), a proto ho věnovala ke cti těchto světců. 
Tzv. Královnina cesta vede od Krtně kolem Jinočan a Zbuzan na Dobříč, odtud kolem zatopeného lomu Mexiko do vesnice Kuchař a přes Mořinu až k hradu Karlštejn.
Sestřih z trasování ze 4.10.2018 (DJI Mavic Pro)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home