středa 31. října 2018

V okolí Peruce

Den před státním svátkem, který jsem měl strávit pracovně, jsem se rozhodl pro relax v přírodě. Ráno jsem tedy "nastartoval" mapy a jal se vyhledávat nějaké zajímavé místo v dojezdové vzdálenosti od Prahy, protože už se dřív stmívá a mě se nepodařilo vylézt z postele dostatečně brzy. Nejprve jsem objevil Krásnou vyhlídku nedaleko Peruce. Cíl, kde by se dal vychutnat šálek dobrého čaje tedy byl a zbývalo jen probádat okolí a najít dostatek zajímavých míst, které by šlo propojit. I to se nakonec povedlo.


Po sjezdu u Třebíze se mezi obcemi Klobuky a Telce nachází menhir z železitého pískovce, kterému se přezdívá Kamenný pastýř. Ten je svou výškou 3,5m největším českým menhirem a byl vztyčen pravděpodobně už Kelty. Největší potíží jeho návštěvy je parkování. Přestože byl k němu vybudován hezký chodníček od silnice začínající informační cedulí, všude kolem je zákaz zastavení. Klasický český Kocourkov v praxi. 

Odtud jsem se vydal do nedaleké Peruce. Název obce údajně vznikl ze slovního spojení v Kronice české od Václava Hájka z Libočan, který zde uvádí, že "Oldřich spatřil Boženu perúc prádlo". Místo střetu je jasné, ale hned několik zdrojů se nedokáže shodnout ani na roku tohoto setkání a tak se i informační cedulky na několika místech v okolí rozcházejí a udávají různé údaje mezi lety 1004 a 1012 našeho letopočtu. Jeden zdroj také označuje jako místo setkání zdejší Boženinu studánku, jiný zase místo u zdejšího Oldřichova dubu. 


U Oldřichova dubu, který je chráněn jako památný strom a je jedním z nejstarších stromů u nás, prochází také modrá turistická trasa po naučné stezce Perucko, která je současně cyklostezkou č. 202. Po ní jsem se tedy vydal ve směru přírodní památky V hlubokém, v níž se nachází i zmiňovaná Krásná vyhlídka. Z ní je jeden z nejhezčích a nejucelenějších výhledů na České středohoří. Znalé oko tu objeví všechny významné vrcholy od Rané až po Hazmburk. Při cestě k obci Chrastín se pak nad obzorem na východě objeví i Říp. 



V Chrastíně jsem se po žluté vydal k asi kilometr vzdálené rozhledně Stradonka vybudované teprve v roce 2009, která s pouhými 6m výšky okolní terén převyšuje především díky 520m dlouhému valu, jenž je posledním pozůstatkem pravěkého hradiště Stradonice z doby halštatské (550-450 př. n. l.). Odtud je pohled na České středohoří stejně impozantní a navíc je tu několik možností posezení a odpočinku. 





Od rozhledny jsem se po návratu do Chrastína vydal dál po naučné stezky. Ta se tu na konci obce stáčí vlevo a vrací se k Peruci údolím Débeřského potoka. Na trase se nachází několik informačních cedulí k přírodní památce V hlubokém a současně je tu patrný vysekaný koridor, který protíná celé 100m hluboké údolí. Prochází tudy totiž několik významných produktovodných potrubí. Kromě Vysokotlakého plynovodu SSSR - NDR z roku 1973, se tu nachází také etylenovod JS 250, kterým litvínovský Chemopetrol dodává etylen do neratovické Spolany, pak také dálkovod C4, kterým proudí ethylbenzen z Chemopetrolu do Synthosu Kralupy, ale hlavně tudy prochází slavný ropovod Družba. Ten je se svými 4000km nejdelším ropovodem na světě a potrubím o průměru 528mm proteče asi 9 miliónů tun ropy ročně. 
 

Naučná stezka se u zdejšího přírodního koupaliště napojuje zpátky na obec Peruc a celý tento okruh má asi 11km. Se všemi zastávkami a výhledy je to na zhruba 3-4 hodinovou procházku, kterou všem vřele doporučuji. 

0 Comments:

Okomentovat

<< Home