sobota 19. května 2007

Podařilo se!!!

Klára na Cho Oyu (květen 2006)

Asi před třemi týdny jsem Vás informoval o výpravě na Mt. Everest, ve které se nacházela horolezkyně Klára Poláčková. V té době to byla druhá žena, která kdy stanula na jedné z dalších osmitisícovek, Cho Oyu (8.201m). Kláře se však 16.5.2007 v osm hodin šestnáct minut místního času (tj. 3 hod 16 SEČ) podařilo s polečne s Taschi Tenzingem, vnukem slavného Tenzinga Norgaye a dvěma šerpy (Nim a Pem), zdolat slavný Mt. Everest a stala se první Češkou, jejíž noha dosáhla tohoto vrcholu. Nezbývá než blahopřát! Mám opravdu radost.

Škoda jen, že tuhle zprávu nepřinesly žádné naše noviny, protože ty se raději věnuji jednomu přiblblému primátorovi, který se na vrchol dostal jako většina majetnějších dobrodruhů a jehož výkon má s opravdovým horolezectvím pramálo společného...
Chci Vám také ukázat úryvek z rozhovoru s Radkem Jarošem, horolezcem, který zdolal již šest osmitisícovek a jako druhý Čech zdolal v roce 1998 Everest bez kyslíkového přístroje.
na otázku ohledně "slavných" expedicí mediálně známých lidí (tím je míněn i pan primátor) odpověděl mimo jiné: " ... a navíc, každý, kdo jede do Himaláje a s lezením nemá nic společného, ale udělá okolo toho show, tak je za obrovskou hvězdu. Lidé i díky médiím nerozlišují, jestli je nahoru dostanou Šerpové, nebo jestli si tu cestu budují sami, lezou-li s kyslíkem jako před 50 lety... a o sportovních výkonech není slyšet." A protože mě pobavila ještě jedna odpověď na otázku ohledně vhodnosti pojmenování hory po Járovi Cimrmanovi (Radek Jaroš je členem výpravy), tak přináším i část této odpovědi: " ... Je pravda, že mi přišly emaily, proč to nepojmenujeme třeba po Heliodorovi Píkovy a podobně. Samozřejmě, byl to hrdina, ale na druhou stranu je to politika, režimy se mění... pak to budou přejmenovávat po Vladimírovi, nebo jak se jmenuje ten blbec...Paroubek..."

0 Comments:

Okomentovat

<< Home