úterý 7. března 2006

Jmenovci

Zajímalo Vás někdy, jestli je někdo se stejným jménem někde na druhé straně republiky? Mě tedy ano. Proto jsem dnes odpoledne usedl k počítači a do vyhledávače zadal své jméno.
Divil jsem se, kde všude jsou moji jmenovci zainteresovaní. No, posuďte sami:
Jeden ze jmenovců je trenérem volejbalového týmu. Nejslavnějším vlastníkem mého jména je Václav František Červený, zakladatel věhlasné dílny na výrobu žesťových nástrojů, později začleněné do známé firmy Amati Kraslice, dnes Amati - Denak, která se řadí mezi tři největší výrobce hudebních nástrojů na evropském trhu. Václav František Červeným byl kromě výborného podnikatele také vynálezce, který dal světu tubu, armádní pozoun či bombardon. Mé jméno se rovněž objevuje na páté příčce mezi uchazeči do konkursu na generálního ředitele ČT. V předminulém století byl jeden z mých jmenovců řídícím učitelem ve Rtyni v Podkrkonoší . Po skončení druhé světové války se začala obnovovat Národně socialistická strana v Zadní Třebani a v čele úsilí stál její poslední předseda před rokem 1948 František Červený.
Nejbližším současným jmenovcem a to nejen jménem, ale i zaměstnáním ve stejném oboru, je vedoucí odboru výstavby v Horní Cerekvi. Jestlipak také někdy zadal své jméno do vyhledávače a zjistil, že na odboru výstavby v Kadani pracuje člověk stejného jména? Musím se snažit a také to někam dotáhnout, aby se za padesát nebo sto let mohl někdo dívat na mé jméno na internetu a uznale kývat hlavou, jako já dnes.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home