úterý 2. prosince 2008

Okolí Graskopu a Blyde River Canyon

Z Krugerova národního parku jsme se vydali ke Graskopu, kde se nachází Panorama Rest Camp z roku 1965. Je to příjemný malý kemp pár kilometrů od Graskopu, který se nachází na okraji kaňonu. Mezi jeho pozoruhodnosti patří především parádní bazén na samém okraji srázu. Při naší návštěvě ale nevyšlo počasí na koupání a tak jsme si koupel s výhledem do kaňonu neužili. Poblíž Graskopu jsme navštívili několik opravdu pěkných přírodních jevů. Nejblíže je The Pinnacle, což je místo s výhledem do údolí. Zde se nachází působivý skalní zub. O několik desítek metrů dál je pak vodopád s názvem George. Přímo nad ním tu můžete stát a pozorovat vodu, která se Vám proplétá mezi nohama a padá do asi pětadvacetimetrové hloubky. Další zastávkou se stalo místo s názvem God´s Window. Zde je velké parkoviště s tržnicí. Nad vyhlídkou God´s Window je malý kousek horského deštného pralesa, kterým se prochází na malý view point. Z toho jsme moc neměli, protože se celým údolím valila mlha. Kousek od God´s Window se nachází další zajímavé místo - Berlin Falls. Jak název napovídá, jedná se o vodopád. Na zdejším parkovišti jsme velice pobavili hlídače. Chvilku vtipkoval a pak jeho pohled spočinul na naší přístrojové desce. Když jsme mu na otázku o původu podivných bobulek vysvětlili, že se jedná o žirafí bobky, tak nemohl smíchy popadnout dech. Poslední zastávkou se stalo nejznámější místo v okolí - Blyde River Canyon a The Three Rondawels. Blyde River Canyon je třetím největším kaňonem na světě. Nápadně připomíná slavný Grand Canyon. V Panorama kempu jsme se rozhodli o pořádnou grilovačku. Asi v polovině večera se v kuchyňce objevil malý chlapík ve vaťáku a monterkách s pánvičkou a klobásou. Chvilku nás jen pozoroval a my na jeho účet trošku vtipkovali. Pak se s námi pustil do hovoru a my mu museli anglicky vysvětlovat kde leží Čechy, že jsme spíš ze severu naší země apod. Když jsme mu začali vysvětlovat, že úplně na severu leží Ústí nad Labem, tak se podivně usmál a pravil: "Mě to nemusíš vysvětlovat, ty vole, já sem od Plzně". Jmenoval se Jirka a do JARu se dostal v roce 68, když s manželkou předstírali odjezd na nákupy v zahraničí a přitom úspěšně emigrovali před příchodem ruských vojsk. Od té doby v ČR nebyl. Má tu jen bratra. Dcera jeho bratra se prý jmenuje Maruška a zpívá kdesi v plzeňském divadle:) Dal nám spoustu zajímavých tipů na výlety v okolí a druhý den jsme se s ním rozloučili. To nás čekal asi 450km dlouhý přejezd do Marakele National Parku.
Naše ležení
Bazén na ostrohu v Panorama rest Campu

Zahraniční vozidlo:)

The Pinnacle

Nad vyhlídkou u Pinnaclu

Vodopád George.. musel jsem to tu oběhnout, abych ostatní vyfotil nad vodopádem:)

Ohlédnutí nad God´s Window před vstupem do deštného pralesa na tržnici s parkovištěm... přestože ten dnes vítilo jinde slunce, tak se z údolí v tomhle místě valila mlha a vyditelnost byla mizerná

V deštném pralese

Pod God´s Window

Vybírám suvenýry na tržnici

U Berlin Falls

The Three Rondawels

Pohled na Blyde River Canyon a Three Rondawels

Večerní grilování

V Africe jsme trpěli hladem a nouzí... jen vyjímečně jsme si mohli dopřát žampióny, kuřecí stehýnka, klobásky, brambory a zeleninu... :)))
Rozhovor s Jirkou

Ráno po dešti

0 Comments:

Okomentovat

<< Home