středa 26. listopadu 2008

Přílet, Gansbaai, Karoo National Park

Do Cape Townu jsme přiletěli krátce po šesté hodině ráno. Po výměně peněz jsme si šli vyzvednout auta z půjčovny. Čekaly tu na nás dva osobáky. Ford Ikon a Nisan Tiida. V životě jsem tahle auta neviděl. JAR je tím specifický. Jezdí zde spousta neznámých modelů známých značek. Jediné automobilky, které se drží stejné modelové řady je Mercedes a BMW. VW zde např. svůj známý Golf prodává jako model Citi nebo Citi Plus. Z Capa Townu jsme zamířili do Gansbaai, menšího městečka na pobřeží Indického oceánu, které je od Cape Townu vzdálené asi 150km. Kromě toho, že se zde vyrábí konzervy s tuňáky, je toto místo specifické vyjížďkami za velrybami, bílými žraloky a také místy na pobřeží, odkud se velryby dají pozorovat. Nám ale nevyšlo pěkné počasí, takže se plavba odložila a my jsme tedy pokračovali k druhému cíli cesty - Karoo National Parku. Ten leží asi 500km severovýchodně od Cape Townu a je relativně nový. Nachází se ve velice zajímavé hornaté krajině poblíž města Beaufort West. Je zde možné se ubytovat v apartmánech okolo recepce nebo v kempu, který je od recepce vzdálený asi 1km. Bylo to naše první setkání s kempem a mě osobně dost příjemně překvapilo. V kempu v Karoo jsou pěkné koupelny se sprchami, prádelna s pračkami a sušičkami a kuchyňka s elektrickými vařiči. Protože v Karoo nemají žádné kočkovité šelmy, není kemp oplocený. Druhý den jsme se vydali na objížďku parkem. Krajina je tu suchá, vyprahlá a prostírá se mezi nádhernými kopci. K vidění tu jsou pštrosi, zebry, antilopy trávní a skákavé, kudu atd. Údajně by tu měl být i nosorožec, ale nám se žádného nepodařilo objevit. Obloha byla sice zatažená, přesto bylo velké teplo a tak jsme po projížďce a zabalení stanů vyrazili do venkovního bazénu nad apartmány. Stejný bazén ale nabízí i jedna z odpočinkových zastávek na vyjížďkové trase. Když tedy kroužíte po parku a máte sebou plavky, tak si můžete chvíli odpočinout a zaplavat si. Po koupeli jsme nasedli do vozů a vydali se k dalšímu cíli - Pilanesberg National Parku, který je od Karoo vzdálený asi 1200km severovýchodně.
Krajina cestou do Karoo
Průsmyk na cestě


Ivanhoe Sea Safaris v Gansbaai, kde nabízejí vyjížďky za velrybami

Ať je venku jakákoli teplota, tak "domorodci" nosí dlouhé rukávy, bundy a kalhoty a velice módním doplňkem je pletená čepice. To mě zaráželo celou dobu pobytu v JARu.
Mezi Gansbaai a Karoo byla podél cesty k vidění spousta jeřábů

Snovač v akci

A ještě jeden snovač

Krajina na pobřeží je úrodná a zelená a kromě zemědělců a vinařů se tu daří i chovatelům. V tomhle případě je vidět hned několik výběhů se pštrosy
Antilopa skákavá v Karoo
Antilopa trávní

Zebry v Karoo
Pštrosice s velice nenápadnými pštrosáčaty:)


Samec antilopy Kudu

I v suché krajině a vyschlým keřích se tu a tam objeví kvítky

Typická rostlinka v kamenitém okolí kempu a recepce

Bazén s golfovým trávníkem na odpočívadle jednoho z okruhů. Taková malá oáza v vyprahlé krajině

Schovaní na "hajdu" (Bird Hide) pozorujeme rákosí plné snovačů

Rozhrabané termitiště

Na plošině jednoho z kopců pozorujeme údolí

Malý archeologický okruh nedaleko apartmánů nabízí pohled do minulosti této oblasti

Tři želvy procházející se mezi stany v kempu

0 Comments:

Okomentovat

<< Home