pondělí 15. září 2008

Černé a Čertovo jezero

Černé a Čertovo jezero ptří bezpochyby k téměř povinným cílům všech návštěvníků Šumavy, takže ani my jsme nebyly výjimkami. Myslím, že jsou to tak známá místa, že se o nich zmíním jen krátce.
Černé jezero je, se svou rozlohou více než 18 ha, největším z šumavských jezer vůbec. Proč vlastně "Černé"? Údajně podle barvy hladiny, ve které se odráží okolní tmavé lesy. Jezero je ledovcového původu, nachází se ve výšce 1008 m a údajně by mělo být velice bohaté co do počtu ryb, zejména pak pstruhů. Voda z jezera odtéká Černým potokem, přes Vltavu a Labe až skončí v Severním moři. Čertovo jezero se svými 10 ha je menším z této dvojice. Leží ve výšce 1030 m a převýšení 22 m mezi jezery člověk skutečně pozná na vlastní kůži. Je také ledovcového původu, ale voda z něj nekončí v moři Severním, ale v Černém. A proč vlastně "Čertovo"? No, nevím přesně, snad kvůli té pekelné cestě, která k němu vede...

Černé jezero - Zatiší s kachnami...
Černé jezero - Zátiší s mojí maličkostí pozorující kachny...
A znovu ukazatel...znovu ukazuje jen 2,5 km, ale tyhle byly ještě horší než ty na Pancíř...
...vlastně bychom chvilkami uvítali horolezecké vybavení. Na jezera existují 2 cesty, jedna je velice náročná a druhá vcelku pohodová...ano, šli jsme samozřejmě po té první - mou vinou :o)
Čertovo jezero - Zátiší s kmenem, kachny došly...
Pár údajů a zajímavostí o jezerech. Já ty tabule většinou čtu, přítel je fotí...tak tady jedna je.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home