sobota 3. května 2008

Vítání ptačího zpěvu

V pátek se slavil celosvětový den s názvem "Vítání ptačího zpěvu". Tradice Vítání ptačího zpěvu (Dawn Chorus Day) vznikla v roce 1983 v Birminghamu, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Česká společnost ornitologická se k této mezinárodní akci připojuje již od roku 1992. Jde o jakési symbolické vítání, kdy ještě před rozedněním se v mnoha zemích světa scházejí milovníci ptactva, aby se zaposlouchali do zvuků probouzející se přírody. Proto se i v Kadani tato akce konala a nepořádal ji nikdo jiný, než ČSOP Kadaň "Zelená stopa". Vydali jsme se v devět hodin od kadaňského gymnázia po naučné stezce Želinským meandrem. Podle mého názoru bychom měli větší možnosti v brzkých raních hodinách, ale to by asi nepřišlo moc lidí. Zároveň mám také větší možnosti fotit v téměř poledním světle, než někde v půl šesté ráno nastavovat foťák na ISO 1600 a čekat, co z toho vyleze:) Podél řeky jsme tedy dnes pozorovali brhlíky a sýkorky. Tyto dva druhy tu hnízdí v připravených budkách už pravidelně. Kromě nich jsme se cestou zaposlouchali do zpěvu slavíka, kosa a další spousty ptáků. Pod kostelíkem sv. Vavřince v Želině jsme také na okamžik spatřili leďňáčka. Procházka to byla velice příjemná. Já díky ní objevil další místečko nad řekou s výhledem na ohyb Ohře, vesničku Želina i Kadaň.
Kachny v Kadani byly hrozně zvědavé na můj koblížek s marmeládou ke snídani:)

Kos si nás skoro vůbec nevšímal

Malí sirotkové... bez maminky:( snad přežijí

Brhlíci si dnes oblepovali otvor budky, jak bývá jejich zvykem při hnízdění

"Kouká se ten pán s foťákem nebo ne?!On si asi myslí, že ho za tím stromem nevidím!":)

To je ale krasavec... brhlíky mám moc rád, je to hezký a nebojácný ptáček

Naše skupinka... snažil jsem se jich stranit, abych také něco vyfotil... jít vpředu nemá cenu, člověk zastaví a už jsou tu, tak jsem zvolil opačnou taktiku a doháněl:)

Výhled od meandru na kadaňský hrad a františkánský klášter (snad jediný pohled tím směrem, kdy není vidět Strážiště, ve kterém se pak klášter utápí)

Tak tohle místečko jsem dnes objevil pro focení mých panoramat... a počasí bylo opravdu fotogenické

Tenhle pohled už znáte. Fotím tu za každého počasí, takže bych dal dohromady slušných pár fotek s různými barvami, počasím a ročními obdobími

0 Comments:

Okomentovat

<< Home