pondělí 15. září 2008

Turnerova chata

Čtvrtý den jsme stihli i krátkou procházku údolím řeky Vydry směrem k Turnerově chatě. V současnosti se jedná spíše o turistickou chatu, která nenabízí nic úchvatného a spíše těží z vyčerpání příchozích. Hostinec stával na tomto místě již v roce 1888, kdy sloužil zejména jako možnost občerstvení pro dřevaře. Tato budova však ve třicátých letech lehla popelem a byla nahrazena chatou v podobě, se kterou se setkáváme dnes. Od té doby začala těžit zejména z rozmáhajícího se přílivu turistů. Jistý čas na ní pobýval i malíř Otakar Nejedlý. Údolí však lákalo i další umělce. V nedaleké Čenkově pile dokonce Bedřich Smetana a svou inspirace zde hledal i Karel Klostermann. Cesta údolím mezi Čenkovou pilou a Antýglem za návštěvu určitě stojí, chata však již méně. Pokud tedy nemáte slabost pro vydry...
Vydra je v místním údolí plná velkých kamenů, které místy vytváří zvláštní přepady.
Přibližně v půlce cesty je obrovský balvan s křížkem, který má připomínat nebezpečnost skal, která stála život několik lidí.
Všude okolo břehů Vydry, která údolím protéká staví lidé čorteny.
Pravděpodobně nejzajímavější atrakce celé chaty - vydra Vydrýsek. Ty nohy patří mladíkovi, který si šel do výběhu zakouřit a vyhnat toho chlupáče z boudy, aby si dětičky okolo přišly na své.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home