neděle 3. srpna 2008

Sobotní návštěva Zooparku v Chomutově

V sobotu jsme se s Janičkou rozhodli navštívit chomutovský Zoopark a využít konečně našich celoročních vstupenek. Počasí sice moc nepčálo focení, protože se zatáhlo a občas spadla nějaká ta kapka, ale těšil jsem se na zvířata. Na místě nás ale čekalo obrovské zklamání. Ještě asi před půl rokem jsem si říkal, že se Zoopark ubírá dobrým směrem a výrazně se zlepšil. To, co jsme ale měli možnost vidět v sobotu byla tragédie. Nejvíce mě naštvaly špinavé a zarostlé voliéry ptáků a také špinavé záchodky u hlavního vstupu. Navíc mi přišlo, že je tu nějak málo zvířat. Nedávno vyšlo v MF Dnes hodnocení zoologických zahrad v ČR a ta chomutovská byla na myslím 8. místě, kdežto např. plzeňská na místě dvanáctém. Paní, která tenhle žebříček psala má zřejmě HODNĚ špatné měřítko. Z testu totiž vyplývalo, že plzeňská zoo např. nabízí malé množství exotických zvířat. Rád bych věděl, jaká exotická zvířata nabízí zoopark v Chomutově a viděl porovnání obou počtů. Krom toho bych si ani netroufl porovnat vzhled samotných parků, protože srovnávat asfaltové a betonové chodníky chomutovského zooparku s přírodními cestami a okrasnými záhony v Plzni opravdu nelze.
Nějaký sraz... o opalování a vyhřívání se pod mrakem asi nemůže být řeč:)

Maskovaná volavka

Ten je při spánku ale roztomilý:)

To bude asi jeho družka

Bohužel, někdo z návštěvníků hodil k opicím nějakou pet lahev a oni se jí rozhodli rozkousávat... chování návštěvníků v zoo mě občas hodně zaráží... jen při naší sobotní návštěvě jsme byli svědky toho, jak nějaký chlapík drží jedno zvíře za rohy skrze oplocení a má radost z toho, že se mu nemůže vyvléknout a další dva lidé chtějí kozy nebo mědvědy krmit sušenkami:(

Ten pohled mě na opicích vždycky fascinuje

Nevěřícně kouká, jak samce z jejího výběhu drží jeden z návštěvníků za rohy...

Podobné rošťáky mám doma:) (fotka je trochu našedlá, protože je focená přes pletivo)

Medvěd škemrá o piškoty, které mu dolů hází jedna z maminek

Krasavec:)

Na lovu potravy:)

Volavka

Koupel

Copak asi pozoruje?!

4 Comments:

Blogger zuzna said...

Věřím tomu, že se někomu náš zoopark nelíbí. Během loňských prázdnin jsem tam dělala průvodkyni a některé administrativní práce. A proto musím hned ze začátku opravit tvrzení o počtu exotických zvířat. Zoopark je zaměřen na faunu a flóru palearktu, což je oblast Evropy a Asie, proto je celkem nerozumné hledat tam exotická zvířata (žirafy, tygry, slony, ...). Naopak ale můžete sledovat spoustu jiných a daleko neobvyklejších zvířat, jako jsou pižmoni, ovce jákobovy (mají čtyři i pět rohů),ovečky quessantské (nejmenší evropské ovečky, které vypadají jako plyšové hračky), skotský náhorní skot (nejkrásnější telátka), ... Bylo by toho hodně, co by stálo za vidění a každé zvíře je něčím zajímavé. A co se týče zarostlých výběhů, měly by představovat přirozené prostředí těch kterých zvířat. Nedokážu si představit, že by byla u volavek a plameňáků tráva sestřižená na pět centimetrů jak jsme ji zvyklí vídat na zahradách. K problematice chodníků bych řekla jen to, že po nich jezdí velké těžké terénní auto s přívěsy (Eurosafari a Lokálka Amálka). Proto by nebylo vhodné, aby v parku byly pískové a štěrkové cesty. Navíc by bylo hodně finančně náročné vybavit celý park těmito cestičkami. V posledních měsících zoopark "bojuje" s novým vedením, tak si musíme počkat, jakým směrem se bude ubírat.

pondělí, 04 srpna, 2008  
Blogger František Červený said...

Ano, neodsuzuji ho, rád v něm fotím. Spíše bych se opravdu přikláněl k tomu, že vlivem odchodu bývalého ředitele (kterého považuji za odborníka a velice schopného člověka, který vyzvedl chomutovský zoopark na velice dobrou úroveň!) se dostal zoopark do jakéhosi vzduchoprázdna a čeká na první kroky. Snad budou správné. Zoopark není ledajaká firma a v jejím čele by měl sedět odborník. Snad bude mít Chomutov štěstí aspoň zde, když na jeho úřadě sedí ti, kdo tam sedí. Občas to vypadá jako takový stát ve státě:(

pondělí, 04 srpna, 2008  
Blogger František Červený said...

Ano, souhlasím, že by prostředí mělo být přirozené... ovšem např. ta neudržovaná jezírka s vodou ve voliérách dravců jsou otřesná. Chodníky bych opominul, každá zoo je nečím specifická. Přirozené prostředí jde ovšem stejně dobře udržovat, jako nechávat růst. Nejde tak o to přílišné zarůstání, jako spíš nepořádek.

pondělí, 04 srpna, 2008  
Anonymous Anonymní said...

Myslím, že připomínky v článku nesměřovaly k zooparku samotnému, ale ke článku v MF Dnes. Takže vcelku nechápu ten obranný komentář, když se jedná o kritiku názorů novinářky, která ho napsala.
Je logické, že v podkrušnohorském zooparku nebudou sloni, což všichni chápeme...ale nějakého toho ptáka ve voliéře pro ptáky bych asi čekala.
A hlavně. Zoopark nijak zvlášť prozkoumaný nemám, ale i jako laik vidím, že mezi mou minulou návštěvou někdy v zimě se jeho úroveň rozhodně nezlepšila. Beru ho jaký je, s cestami i "přírodními" výběhy, ale taky jasně vidím, že se jeho úroveň snížila. A příčina nebo vysvětlování a omlouvání problémů pro mě nejsou tak zajímavé, jako konečný efekt.

úterý, 05 srpna, 2008  

Okomentovat

<< Home