sobota 6. května 2006

Na židovských hřbitovech

Včera jsem se konečně sešel s Tomášem Pulcem (pro Cimrmanovské nadšence - Tomáš se nejmenuje Pulec a jeho otec nebyl Dr. Žába, jmenuje se Pulc), tedy zástupcem Židovské obce Teplice. Cílem naší schůzky bylo zjistit současný stav židovských hřbitovů v Širokých Třebčicích a v Mašťově, vybrat z nich ten, s jehož úpravou jsme schopní pomoci, určit rozsah práce a termín. Tomáš přijel z Teplic díky výborným službám ČD s hodinovým zpožděním před půl jedenáctou a hned jsme vyrazili. Když jsem čekal na nádraží, přemýšlel jsem, jak takový zástupce Židovské obce může vypadat a dost mě mátla informace, že ho poznám podle červené čepice. K mému překvapení pak vystoupil chlapík v riflích, kožené bundě a s kšiltovkou na hlavě. Musím přiznat, že tím opadlo ono napětí ze setkání. Mimo to - Tomáš je správný člověk, se kterým se opravdu nemůžete nudit a hlavně v jeho doprovodu nasbíráte celkem obstojné množství informací.
Široké Třebčice
Hřbitov se nachází asi necelý kilometr cesty mezi Širokými Třebčicemi a Mory. Už z dálky ho můžete lehce poznat, protože se nachází uprostřed polí, blízko potoka a je obrostlý stromy. Z chuchvalce stromů pak v místě samotného hřbitova vyčnívají koruny uschlých stromů.
Hřbitovní zeď vzala místy za své. Podle Tomášových slov je dnes velmi obtížné určit, kde byla vlastně vstupní branka. Celý prostor hřbitova je porostlý travou. Mezi keříky je pak možné spatřit velké množství náhrobních kamenů ( Steinů - čti štajnů). Jsou to nádherné červené a černé pískovcové kameny s hebrejskými nápisy. Cestou mě Tomáš překvapil sbíráním kamínků v poli. Jejich smysl jsem pochopil až na místě. Židé tak přináší vzpomínku na mrtvé tím, že jednotlivé kamínky či kameny staví na vrcholy náhrobků. Až po tom, co je Tomáš položil na několik nejbližších jsem si všiml, že se podobné kamínky nacházejí skoro na všech náhrobcích. Smysl je v tom, že donesené kvítí časem uvadá, kdežto kámen je věčný. To je víc než logická úvaha, co říkáte? Po obchůzce celého hřbitova mi bylo divné, proč jsou náhrobky ve východní části postavené čelem ke zdi a vzdálené od ní asi půl metru. Na klasickém křesťanském hřbitově bychom spíše postavili náhrobek směrem ode zdi, abychom se na něj mohli dívat, což bylo u některých kamenů zde obtížné. Tomáš mi ale vysvětlil, že všechny jsou natočené k východu, bez rozdílu v jakém místě se nacházejí. Podle židovské víry totiž přijde Spasitel (Mesiáš) od východu a tak by se k němu otočením náhrobku vlastně nebožtík stavěl zády.

Mašťov

Hřbitov v Mašťově je úplně jiný. Nachází se asi kilometr za obcí, blízko bývalé vojenské střelnice. Cestou k němu míjíme mašťovský smírčí kříž. Ve své spodní části je hřbitov zarostlý téměř neproniknutelným množstvím malých stromků třešní. V jeho horní části se však nachází překrásná zahrada odpočinku s velkým množstvím náhrobních kamenů. Jsou o poznání lepšího zpracování, než ty Třebčické. Mezi jednotlivými kameny jsou dokonce kousky, které tesal kameník A. Siegert z Kadaně a jeho podpis můžeme najít na spodní části náhrobku.

Celý Mašťovský hřbitov je dle mého názoru hezčím místem. Jeho problémem je ale ono neproniknutelné houští, jehož odstranění by bylo velice náročné. Už z toho důvodu jsme se nakonec s Tomášem při výborném obědě v Kadani domluvili, že by bylo rozumnější pomoci se hřbitovem v Třebčicích, jehož úprava není tak složitá a jedná se vlastně spíš o sekání trávy a prořez drobnějších stromků.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home