úterý 21. března 2006

O hoře Kolině

Protože se v neděli chystám na Kolinu, chtěl bych, abyste se o ní před tím, než Vám sem "položím" fotky z cesty, něco malinko dozvěděli. Jako zdroj mi poslouží publikace "Kadaňské legendy" mého čerstvého kamaráda Petra Hlaváčka. Tato kniha byla vydaná v roce 1998 a text je v ní doprovázen nádhernými ilustracemi kadaňské výtvarnice Jitky Gavendové, maminky jednoho z mých nejlepších přátel. Až nyní, když knížku držím v ruce již zřejmě po sté, si uvědomuji, jak k ní tedy mám blízko. Konec sentimentu, vraťme se k pověsti...Text je Petrův a snad se nebude zlobit, když Vám ho sem dám, i když ne celý, jen tu pro nás podstatnou část:
"Před dávnými časy vtrhnul do kadaňského kraje strašlivý nepřítel a jeho ničivé síle nemohlo nic odolat. Přímým útokem dobyl město Kadaň a požadoval po tamních měšťanech obrovskou válečnou kontribuci. Ti však nebyli s to shromáždit takovou sumu, a tak vzal nepřítel rukojmí z nejváženějších měšťanů. Nepřátelské vojsko pak odtáhlo přes Krásný Dvoreček a zůstalo ležením v údolí proti Pětipsům, pod horou Kolinou. Mezitím přispěchaly Kadani na pomoc válečné houfy mosteckých a chomutovských bojovníků. Pod Kolinou se rozhořela krvavá bitva, při níž bylo ležení nepřátel vyvráceno. Na památku padlých byl na vrcholku hory vztyčen kříž jako symbol utrpení, smíření a vítězství. Zbožní sedláci z Blova přidělali později další dva kříže."
Traduje se ovšem ještě jiný příběh:
"V okolí Pětipsů, Račetic, Libědic a Vidolic řádila kdysi divoká loupežnická horda, která byla postrachem celého kraje. Bezmocní sedláci se obrátili do Kadaně s žádostí o pomoc. Měšťané se bez váhání chopili zbraní a vylákali zlosyny na horu Kolinu. Zde se rozpoutal prudký boj, v němž byla většina loupežníků nemilosrdně pobita. Jen hrstka se jich zachránila útěkem do hustých lesů. V bitce přišli o život také tři ctihodní kadanští měšťané, a tak na paměť jejich odvahy yly na Kolině vztyčeny tři kříže."

0 Comments:

Okomentovat

<< Home