neděle 11. června 2006

Světoví fotografové III.

Měl bych už asi použít i slůvko "čeští", ale brzy se tu objeví zase jeden ze zahraničních autorů. Nemůžu za to, že zde máme tolik opravdu proslulých fotografů:)
Dnešním fotografem je opravdu první muž české fotografie minulého století:

Josef Sudek

Josef Sudek patřil a po právu stále patří mezi esa české fotografie. Jeho černobílé fotky se stále prodávají za vysoké sumy a vlastnit jeho originální fotografii je jako jezdit Mercedesem. Nejvíce informací získáte návštěvou Ateliéru Josefa Sudka. Já bych to celé shrnul takto:

Josef Sudek byl původním povoláním knihař, začal fotografovat v roce 1912. Později začal fotografii studovat a po škole pracoval na portrétech, zakázkách a volné tvorbě. Již za svého života byl považován za jednoho z největších světových fotografů. V jeho díle se objevily portréty, zátiší, krajiny a architektura. Práce jsou ve světě uznávány pro svoji poetičnost, romantiku a průzračnou čistotu a jsou ceněny i na světových aukcích. Několik fotografií můžete shlédnout zde a zde. Na závěr bych chtěl říci, že Josef Sudek vydal v roce 1959 jednu z nejslavnějších knih s fotografiemi hlavního města s názvem Praha panoramatická. Tato kniha, mající dnes v originále hodnotu necelých deseti tisíc, obsahuje 284 černobílých panoramatických fotografií a dá se čas od času koupit ve velkých aukcích či burzách s uměním.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home