pondělí 5. června 2006

Světoví fotografové I.

Protože jste si asi všimli, že většina článků se týká focení a že se mu téměř nepřetržitě věnuji, rozhodl jsem se Vám představit mé fotografické vzory a světově uznávané fotografy. Svůj malý seriál zahájím jedním z největších...
Clyde Butcher
Celým jménem Clyde Edman Butcher, Jr.
Narodil se přesně pět měsíců a čtyřicet let přede mnou, tedy 6. září 1942 v Kansas City, které se nachází ve státě Missouri. Roku 1960 začal navštěvovat architekturu na kalifornské Polytechnické koleji v San Luis Obispo, a tři roky na to se oženil s Niki Vogelovou. Tehdy poprvé viděl výstavu černobílých fotografií Ansela Adamse v Yosemitském národním parku a inspirován tímto dojmem napsal knihu How to Photograph Architectural Scale Models (Jak fotografovat architektonické modely).

Roku 1965 nastoupil do své první práce ve společnosti Building Perspective se sídlem v San Franciscu, která se věnovala právě tomuto oboru. Po dvou letech, když přichází na svět dcera Jackie, však kvůli nízkému platu odchází. Uchytí se na čas ve firmě Scale Models, po roce se však celá rodina stěhuje do Los Angeles, kde Clyde najde práci v architektonické firmě a ovlivněn výstavou Wynna Bullocka začíná sám s uměleckou fotografií. Zpočátku fotí na 35mm film Miranda. Roku 1969 se narodí syn Ted a Clyde opouští trvalou práci a začíná vystavovat své černobílé fotografie na festivalech. Společnost Eye Encounter, Inc., kterou spoluzaložil, prodává jeho fotografie a nástěnné dekorace do různých značkových obchodů.
V roce 1972 začíná užívat barevný film a vedle krajinných fotografií z Kalifornie přibývají snímky z Oregonu, Washingtonu, Wyomingu, Ohia a Havaje. Společnost Eye Encounter Inc. má obrat několik set milionů ročně a zaměstnává na 200 lidí. Firemní nároky však Clyda i rodinu vyčerpávají, a tak si roku 1975 dopřejí tříměsíční plavbu lodí do Mexika a zpět. Roku 1977 Clyde prodává svůj podíl v Sells Eye Encounter,Inc. a staví si na Floridě loď, s níž se pak plaví k Tortuze a na Bahamy.Roku 1979 zakládá v Kalifornii síť obchodů Craft Markets, kde prodává mj. své barevné fotografie. O rok později však zbankrotuje. S rodinou se již trvale stěhuje na Floridu, která mu učarovala. Na festivalech zde se mu daří výhodně prodávat své barevné fotografie a stane se vyhledávaným umělcem. Ačkoliv jej jiní fotografové varují, že černobílé fotografie se nedají prodat, začíná Clyde vystavovat na festivalech i tyto své snímky. První profesionální výstava jeho černobílých fotografií floridských bažin se koná v Uphamské galerii na pláži St. Petersburg na Floridě.
V roce 1986 je Clydův syn Ted zabit při autonehodě, již zavinil druhý, opilý řidič. Clyde vyráží do Národní rezervace Big Cypress, kde se snaží „mystickým duchovním způsobem najít svou duši v blízkosti přírody". Ničí všechny své barevné fotografie a používá jedině černobílé filmy. S několika dalšími podobně smýšlejícími přáteli pak o rok později zakládá na Floridě hnutí za ochranu přírody . Roku 1989 vydává svou první knihu fotografií Portfolio I - Florida Landscapes. Jeho snímky rámují různé oslavy a výročí. Kupuje pak 13akrový pozemek mezi Naples a Miami, uprostřed rezervace Big Cypress, kde Clyde buduje galerii a svůj domov. Galerie Big Cypress je otevřena 4. července 1993. Dodnes byla díla Clyda Butchera vystavena v několika desítkách prestižních galerií a muzeí.
Roku 1995 při příležitosti jedné z nich vychází druhá kniha fotoreprodukcí Clyde Butcher - 1995 Limited Edition Collection. Clyde se rovněž objevuje v pořadu stanice ABC Good Morning (Dobré ráno). Roku 1998 byl Clyde uveden do Síně slávy, což je pro umělce jeho ražení nejvyšší pocta. Rok nato vychází třetí kniha: Visions for the Next Millennium, obsahující fotografie z celých Spojených států.
Některé z jeho fotografií naleznete zde a zde. Zde pro změnu naleznete informace o workshopu, který se za jeho přítomnosti konal v ČR a zde je z onoho workshopu ještě reportáž.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home