středa 1. února 2006

Samá voda pane Spielberg...

Snímek Mnichov, pojednávající o odvetě za zavraždění izraelských sportovců, se stal zdrojem rozhořčení a mnoha otázek nejen v dnešním Izraeli. Hned po představení filmu (v Izraeli 26. ledna) se v několika izraelských denících objevila první kritika, která sráží tento velmi očekávaný snímek pod samý střed kvality Spielbergových snímků. Ještě nevychladly lampy promítacích přístrojů a už je jasné, že překroucení skutečností a historických událostí, kterého se režisér dopustil, ho možná budé stát oskarovou příčku.
Po přečtení několika desítek článků ve světových denících a internetových rozhovorů s kritiky i samotnými představiteli filmu je nutno uznat, že je zřejmě kritika oprávněná... už asi není zapotřebí filmovou fikci stavět na základech skutečnosti. Jak jinak si vysvětlit fakt, že sám Spielberg, režisér židovského původu, zdůrazňuje především monology ústící v tvrzení, že "utiskovanému palestinskému lidu nezbyla jiná možnost než uchýlit se k teroru"(zde je myšlen teror v izraelsko-palestinském konfliktu). Zřejmě tak z rukou talentovaného filmaře vyšel další z jeho mystických filmů pouze za účelem dojetí amerického diváka... bohužel ne tak dobrý, jako jeho Šindlerův seznam.
Nejvíce mě pobavila reakce jednoho z izraelských diváku, který po shlédnutí snímku panu Spielbergovi vzkazuje, že by od něj rád obdržel zelenou kartu pro pobyt v jeho "amercikém ráji", protože by pak viděl celý konflikt stejně růžovými brýlemi...
Kdo chce tedy znát fakta, ať místo kina navštíví knihkupectví a koupí si knihu slavného Simona Reeva - Mnichov Jeden den v září, plnou faktů a fotografií.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home